У организацији Савета за безбедност саобраћаја Општине Чајетина претходног викенда одржан је први тренинг безбедне вожње на стази НАВАК, иначе једине лиценциране стазе за одржавање оваквих активности у Србији. Анализом статистике броја настрадалих мотоциклиста у саобраћају, Савет за безбедност Општине Чајетина донео је одлуку да спроводе овакву акцију.
Идеја је да се возачи нарочито спортских мотоцикала, који уједно и највише страдају, повуку из саобраћаја како би открили нову, безбеднију димензију уживања у чарима мотоциклизма.
СЗБСО Чајетина обезбедио је свим заинтересованим возачима са територије Општине Чајетина који до сада нису возили на стази да то ураде уз надзор троструког шампиона државе Горана Стојановића који се као члан СЗБСО Чајетина прихватио улоге инструктора.
“Сматрам да је велики успех открити људима да постоји други, безбеднији начин уживања у вожњи мотоцикла. Првенствено мислим на возаче спортских мотоцикала јер су они највећа опасност у саобраћају, с обзиром да њихови мотоцикли развијају брзине далеко веће од дозвољених“, каже Стојановић.


На први тренинг одазвало се пет возача. У току дана било је педвиђено шест излазака од по 20 минута, што је омогућило возачима да се добро упознају са стазом и савладају прве кораке вожње на стази, заправо једином месту на којем могу искористити перформансе свог мотоцикла.
„Са оваквим начином едукације настављамо и даље“, истиче Стојановић, “ јер као успех нашег рада имамо јасну намеру возача да своје моторе прилагоде искључиво за употребу на стази чиме сматрамо да смо остварили циљ“.
Поред Општине Чајетина акцију је подржала и “Асоцијација за безбедност мотоциклиста” и компанија “Live Rich” која је Мото клубу Златибор поклонила мотоцикл за потребе такмичења као и за тренинге безбедне вожње.