Златиборска гондола званично је кренула са пробним радом. Према речима директорке ЈП „Голд гондола Златибор“, Бојане Божанић, први гости се могу очекивати за месец и по дана.

На петогодишњицу од постављања камена темељца извршен је тест система, као и пуштање у рад сајли у пет од укупно 55 кабина, с обзиром да се за преостале решавају одређена административна питања. Трасу гондоле чини 36 стубова и три станице, које повезују Торник, Рибничко језеро и центар насељеног места Златибор.

Наш циљ, када смо пре десетак година кренули са овим пројектом, био је да овом крају донесемо нешто ново, да Златибор оде даље на европској и светској туристичкој мапи. Уређење читавог простора који прати трасу гондоле ће бити додатно уређен, тако да ћемо у наредних десет година сигурно остварити још већи број туриста и ноћења на Златибору – рекла је Бојана Божанић.

Председник Општине, Милан Стаматовић, пронашао је одређену симболику у чињеници да је пројекат гондоле започет и пуштен у пробни рад на православни празник Преображења.

Веровали смо да ће се и народ на неки начин „преобразити“. Као да је Бог уредио да се гондола успостави овом трасом и да народ буде у прилици да види Златибор и Србију из неке друге перспективе – каже Стаматовић

Са дужином од девет километара златиборска гондола тренутно је водећа у свету. Укупна инвестиција овог пројекта износи 13 милиона евра, који су у потпуности обезбеђени из буџета општине.