Црвени крст из Чајетине данас је одржао годишњу Скупштину црвеног крста,  обележавајући тако и Светски дан давалаца крви. На седници су, осим усвајања Плана и Програма рада за 2019. годину, подељене плакете и захвалнице појединцима и организацијама општине Чајетина који су у претходној години дали допринос акцијама које је Црвени крст организовао.

У 4 акције добровољног давања крви које су одржане у 2018. години у Чајетини прикупљено је 275 јединица ове драгоцене течности. Међу чајетинским добровољним даваоцима налазе се и они који су крв дали преко  150 пута. На годишњој  Скупштину црвеног крста која је одржана данас у библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“   испоштовани су не само стари, већ и млади даваоци, али и други појединци и организације који су допринели да чајетински црвени крст успешно функционише.

„То су деца која су освојила 1. 2. и 3. место у квизу „Шта знам о Црвеном крсту“ ,деца која су учествовала на ликовном конкурсу „Крв живот значи“  и имамо вишеструке даваоце крви, односно и оне који су крв дали први пут добијају захвалницу, они који су дали пет пута,  десет, тридесет пет и педесет пута; тако смо ове године договорили да додељујемо.

Плакету дајемо ове године ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина као предузећу које има у 2018. години највећи број давалаца“, рекао је Милан Симовић, секретар Црвеног крста Чајетина.

Милојко Кутлешић је председник добровољних давалаца који својим примером и потврђује то звање. До сада је крв дао 119 пута, а за то му је на овој седници Црвени крст уручио Захвалницу.

„Мени је најдраже ако могу некоме да помогнем, а мени да не смета“, каже Милојко Кутлешић.„Јер давање крви је нешто хумано и сматрам да треба учинити све што се може да се некоме помогне. Имам и сина који је већ 20 пута дао крв… Полако ме стиже.“

Захвалницу је добила и  ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката за допринос и сарадњу у разним хуманитарним и другим акцијама као што је „Један пакетић – пуно љубави“ и Светски дан борбе против сиромаштва.

Ученици који су победили у квизу „Шта знаш о Црвеном крсту“ као и они који су били најбољи на литерарном конкурсу „Крв живот значи“ добили су захвалнице, књиге и новчане награде. На данашњој скупштини усвојени су и План и Програм рада за текућу годину.

 

Мирјана Ранковић Луковић