Галерија Културног центра Златибор почиње са радом у уторак, 02. јуна, после пар месеци прекида рада због ванредног стања и епидемије новог коронавируса. Галерија ће бити отворена за посетиоце радним данима од 10.00 до 17.00 часова.

Од уторка, 02. јуна, сви заинтересовани посетиоци у галерији могу погледати изложбу слика под називом „Рујански старешина Јован Мићић – од хајдука до сердара, од сердара до заточеника Гургусовачке куле“ аутора Снежане Ђенић, која је постављена пре ступања на снагу ванредног стања.

Посетиоци се кроз изложбу могу упознати са свим успонима и падовима на животном пут једне од најзначајнијих историјских личности рујанског краја, како се у ранијим периодима називало подручје Златибора. Сердар Мићић је рођен 1785. године у златиборском селу Мачкат, где се његов отац Гаврило доселио из кршевите Пиве. Био је то човек израстао из народа и живећи у једном суровом времену понашао се управо у складу са важећим законима и обичајима свога времена, попримајући димензију једне
изузетно снажне личности. Још у Првом српском устанку под Карађорђем, ушао је у народно памћење као необично храбар човек и буљубаша Михаила Радовића, а већ у Другом устанку он ужива велико поверење Милоша Обреновића, тако да му он даје по ослобођењу на управу кнежину Рујно.

За седиште кнежине Рујно, сердар Мићић одабира Чајетину, и ту гради свој „двор са многим зданијама“ – неколико зграда намењених стамбеним и службеним функцијама и опасује их зидинама као утврђење из којег ће се касније развити данашња варошица и административни центра општине Чајетина.

Његове заслуге у ослобођењу Србије, упорна борба за постављање темеља државе и дипломатска активност стављају га, без сумње, у ред најзначајнијих политичких личности у историји ужичког краја и златиборског округа, вредних нашег памћења, а са свим тим се можете упознати кроз ову поставку као и како је моћни сердар на последку допао тамнице Гургусовачке куле.

Изложба ће бити постављена до 15. јуна 2020. године.