Фестивал представа за децу професионалних позоришта Србије „Мали Јоаким“. 11. по реду, одржаће се у НП Ужице од од 15. до 22. октобра на коме ће, по избору Бориса Тодоровића, редитеља из Ужица, бити приказано седам такмичарских представа.

Тодоровић је објаснио да је се за фестивал пријавило 11 представа из само седам, од укупно 15 позоришта ван Београда и Војводине, који чине Заједницу професионалних позоришта Србије, а која је оснивач „Малог Јоакима“, што указује на њихов тежак положај.

У такмичарском програму учествоваће представе „Дамојед“ (Наташа Илић/ Александар Трмчић, Прво приградско позориште Пулс театар Лазаревац), „Звонар Богородичне цркве у Паризу“ (В. Иго/ Зоран Лозанчић, Крушевачко позориште), „Збрка око вука“ (Радослав Павелкић/ Миодраг Динуловић, Регионално позориште Нови Пазар), „Несрећна Кафина“ ( Ј. Ј. Змај/ Небојша Савић, Шабачко позориште и Центар за културу Ваљево), „Плави зец“ (Наташа Илић/ Давид Алић, НП Пирот), „Цвеће мале Иде“ (Х. К. Андерсен/ Марија Крстић, Позориште лутака Ниш) и „Трнова Ружица“ (Љ. Ршумовић/ Милош Миловановић, Позориште за децу Крагујевац). У част награђених глумци НП Ужице играће комад „У цара Тројана козје уши“ (Љ. Ршумовић/ Борис Тодоровић).

У образложењу, Тодоровић наводи да су „банализације и потцењивање дечије перцепције позоришног чина као и незаинтересованост државе, министарства и локалних власти беспримерне и тешко схватљиве, нарочито у ситуацији најезде меркантилистичког и опортуног приступа у понуди културних садржаја за децу“.

Тодоровић је оценио да је „одавно присутно, а сада већ нескривено, уплитање политике у одлучивање о позоришту“ и да је „понижавајући материјални положај појединих професионалних позоришта“, међу којима је посебно истакао позориште у Врању, које има „озбиљне проблеме са најосновнијим ресурсима, због чега је тај ансамбл“, како је истакао, „нажалост, одустао од учешћа у селекцији“. Зоран Стаматовић, директор НП Ужице, подсетио је на то да се „Мали Јоаким“ први пут одржава у Ужицу и да је тај фестивал, али и репертоар ужичког театра, драгоцен за формирање односа деце, школа и вртића према театарској уметности. Стаматовић је подсетио и на то да је НП Ужице било међу покретачима „Малог Јоакима“ и да по броју награда на том фестивалу дели први место са Позориштем лутака из Ниша, јер је освојило укупно 57 признања.

Цене улазница и жири

Са по 500.000 динара фестивал су подржали Град Ужице и Министарство културе. Комплет улазница за све представе кошта 700 динара, цена улазница за организоване групе ученика је 150, док је цена појединачне улазнице 300 динара. Награде ће доделити жири у саставу: Бранко Поповић, позоришни редитељ, Тања Јовановић, глумица, и Снежана Ковачевић, костимографкиња из Ужица.

Извор: Истиномер