Удружење за неговање традиције “Ветерани Златибора” по осми пут, 1. децембра организовали су међународни Фестивал фолклора за ветеране у хали спортова у Чајетини. Програм у ком је наступило више од 1.200 фолклораша који су извели преко 50 кореографија отворио је директор Туристичке организције Златибор Владимир Живановић.

„Свима нама из локалне самоуправе је пуно срце када видимо да у оволиком броју долазите сваке године на Златибор, али нам је још драже и лепше да вас видимо да са пуно љубави, песмом и игром презентујете ваше градове, места и општине из којих долазите. Искористио бих прилику да поздравим све чланове Удружења за неговање традиције “Ветерани Златибора”, и да им се захвалим што својим несебичним радом и са пуно ентузијазма, из године у годину подижу ову манифестацију на све виши и виши ниво“, истакао је Живановић.

Организатори су, како и сами кажу, овога пута превазишли сами себе, по питању броја учесника али и одличног вишечасовног програма. Многобројна публика имала је прилику да види мноштво кореографија, занимљиве наступе и аутентичне ношње из скоро свих крајева Балкана.

„Посао је огроман. Није лако организовати програм који траје више од 7 сати. После овога имамо журку у хотелу Ваи Таи, за шта учесници плаћају котизацију. Велику помоћ имамо од Скупштине општине Чајетина, Туристичке организације, Спортског центра и целе туристичке привреде. Надам се да ћемо на овај начин сачувати бар део традиције. То је наш задатак који остављамо и новим поколењима. Апелујем на млада друштва да подрже ветеране, јер све је више друштава у Србији која се гасе.  Зато им поручујем да ће сви једног дана постати ветерани“, каже Лука Весовић председник Удружења за неговање традиције “Ветерани Златибора”. Он подсећа да Удружење постоји већ 10 година, а под овим називом нешто више од четири.

Ове године наступ на Фестивалу имала су Културно уметничка друштва из Србије као и из Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Мађарске и Словеније. Посебну занимљивост представљао је наступ Културно уметничког друштва „Штуле“ из Волује, које народне игре изводи на штулама.

„Ми долазимо из села Волује у општини Кучево. Наше село је посебно по штулама, по којим је и КУД добило име. Више деценија уназад постоји традиција и обичај да се хода и игра на штулама. Претпоставља се да је та традиција почела тако што су људи на штулама прелазили реку, а касније су почели да играју коло, па и фудбал. Данас, наша деца играју фудбал на штулама, а наше Културно уметничко друштво се труди да сачува ту традицију и обичаје Влаха, јер ми долазимо из влашког села“, рекла је Розица Драгојловић, председник Културно уметничког друштва „Штуле“.

Учесник Фестивала већ трећу годину заредом је Српско просветно културно друштво „Просвјета“ Прњавор.

„Овдје нам је јако лјепо, стекли смо пуно пријатеља. Заиста уживамо. Учешће на овом фестивалу нам пуно значи. Ми читаву годину, од децембра до децембра, размишљамо о овом фестивалу. Вјежбамо кореографију да изгледа што боље, и овдје је изводимо премијерно. Након овог вашег фестивала ми имамо свој годишњи концерт на коме приказујемо оно што играмо овдје“, истакла је чланица КУД-а Борка Павловић.

Дијана Зимоња, уметнички директор УК „Корени“ из Бачке Паланке каже да се за овај фестивал посебно припремају:

„Увек смо добро дошли, и увек са нестрпљењем чекамо овај фестивал који је јединствен у Србији. За ветеране је ово јако велики доживљај. Имамо добру сарадњу са Удружењем за неговање традиције “Ветерани Златибора”, од самог оснивања „Корена“. Они су нама пуно помогли, тако да се називамо рођацима. Сваке године нас угосте на посебан начин“, са поносом истиче Дијана.

Фестивал је својим наступом употпунила мушка певачка група из Загреба која је извела сплет хрватских народних песама из Загорја и Културно уметничко друштво “Рузмарин” из Мађарске које је извело кореографију “Косовско поморавље”.

Драгана Росић