Од 1. марта папирни рецепти у свим домовима здравља у Србији су отишли у заборав. Заменили су их електронски чијим се издавањем постижу значајне повољности: мање гужве у ходницима, значајне уштеде јер пацијенти не плаћају партиципацију, а лекари су ослобођени администартивних послова и имају више времена да се посвете пацијентима.

У Дому здравља Чајетина издавање електронских рецепата за хроничну терапију почело је пре око годину дана, а почетком марта папирни рецепти су потпуно укунути.

“Наши пацијенти су навикли на писање хроничне терапије. Обрасци у папирној форми више не постоје, тако да и акутна и досадашња хронична терапија одмах иде електронским путем. На пример, пацијент дође код лекара јер му је потребна акутна терапија, неки антибиотик. Лекар ће то одмах да проследи електронски до свих апотека, државних и приватних са којима је Фонд за здравствено осигурање склопио уговор. Пацијент након тога одмах може да оде у апотеку и да подигне такав лек”, каже Др Мирјана Ђуровић, директорка ДЗ Чајетина.

Изузеци постоје, па се издавање папирних рецепата ради у појединим непредвиђеним околностима, попут нестанка струје или пада система, а пацијент мора да добије лек.

“За то постоје персонализовани рецепти које лекари одштампају унапред. Са њима пацијенти одлазе у апотеке да подигну лекове”, додаје др Ђуровић.

Напомиње да је веома важно да пацијенти по следећу дозу терапије у апотеку дођу на време, односно приближно датуму када су то учинили у претходном месецу. У случају да се пацијенту погорша стање, може се јавити лекару ради корекције терапије. То значи да увођење електронског рецепта не ограничава пацијенте да у међувремену оду код свог изабраног лекара на преглед, било због истих или других здравствених проблема.

Драгана Росић