Манифестацију под називом Еко вашар, ОШ „Димитрије Туцовић“ традиционално обележава продајом дечијих радова у Великом чајетинском парку последњег наставног дана.

У оквиру реализације Међународног пројекта Еко школе, ОШ „ Димитрије Туцовић“  одржала је традиционалну манифестацију Еко вашар која се већ седми пут заредом одржава последњег наставног дана школе.  Ученици свих разреда су са својим учитељима и наставницима поставили штандове у чајетинском парку, како би својим суграђанима представили своје радове.

 „ОШ „Димитрије Туцовић“ је од 2013. године укључена у међународни програм Еко школе и у оквиру међународног програма и наших активности које предвиђамо програмом рада Еко школе за одређену школску годину, традиционално организујемо пројектни дан Еко школе у виду Еко вашара. Циљ нам је да научимо ученике, кроз различите активности на свим часовима како редовне наставе тако и ваннаставних активности ,да искористе већ употребљене материјале и да направе нове предмете који ће се користити у домаћинству тако што ће тим већ употребљеним материјалима продужити век употребе.“ каже  Јагода Јеремић-члан Еко одбора ОШ „Димитрије Туцовић“.

Радо су се на позив колега одазвали и ученици и наставници ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат као и Дневни боравак за децу са сметњама у развоју „Зрачак“.

„Деца врло радо учествују у активностима оваквог типа, што је и добро, јер на тај начин подстичемо њихову креативност, жељу и вољу да нешто направе својим рукама и да од тога остваре неку добит коју ће искористити за неке своје потребе. Одлучили смо да новац од продаје употребимо за набавку спортских реквизита, јер се у нашој школи негују здрави стилови живота и подстиче спортски дух“, каже Марија Спасенић, учитељица ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат.

Марина Кутлешић, координаторка Дневног боравка „Зрачак“ каже да се за ову манифестацију традиционално припремају сваке године.

„Све производе које смо изложили су корисници сами направили, уз нашу малу помоћ. Ми тај материјал израђујемо током целе године, у последњих месец дана нешто активније.  Корисници се овом догађају увек радују„, истакла је Кутлешићева.

Еко вашар је ове године добио значајно појачање.  У реализацију овог програма укључила се ОШ „Саво Јовановић“ Сирогојно заједно са својим издвојеним одељењем „Љубиш“  као и ПУ „Радост“ Чајетина.

 „Наша школа је од ове године учесник Еко вашара, позвани смо од стране ОШ „Димитрије Туцовић“ па смо решили да се одазовемо. У припремању радова су учествовали сви ученици од првог до осмог разреда на часовима чувара природе, биолошко-еколошке секције, часова одељенског старешине, ликовне културе. На часовима пројектне наставе у првом разреду ученици су заједно са својим родитељима припремали одређене радове који су овде изложени-сушени чајеви, кифлице, сок од зове, тако да није само рециклажа у питању већ и природни материјали.“ каже Љиљана Павловић-наставник биологије ОШ „ Сирогојно“.

Продајно место и овога пута било је у парку у Чајетини, где су постављене тезге препуне различитих производа  са симболичним ценама. Одушевљење свих учесника је било очигледно, нарочито деце, која су крајње озбиљно схватила своју улогу па су нам као прави трговци са задовољством представили свој асортиман.

Претходних година је ова манифестација имала хуманитарни карактер, а ове године ће средства добијена продајом радова  све образовно – васпитне установе са територије општине Чајетина искористити за своје потребе.