Екипа "Буба" из Беле Паланке - најбољи ајвар мајстор

Трећа сезона великог такмичарског каравана „Изађи ми на теглу“ завршена је у суботу на Краљевом тргу на Златибору проглашењем победника. Престижну титулу најбољег ајвар мајстора освојила је екипа „Буба“ из Беле Паланке. Друго место припало је екипи „Кумановка“ са Златибора, а треће екипи „Унија жена“ из Пожеге.

За титулу најбољег ајвар мајстора надметало се двадесет екипа. Одлуку о победнику донео је трочлани жири у саставу: Миленка Арсенијевић (шеф кухиње Студентског одмаралишта „Ратко Митровић“), Небојша Крповић (професор Средње угоститељско - туристичке школе у Чајетини) и Тиосав Досковић (шеф кухиње хотела „Олимп“). По њиховој оцени најбољи ајвар направиле су чланице екипе „Буба“ из Беле Паланке, освојивши титулу Најбољег ајвар мајстора у 2016. години.  AJVAR 1

Капитен победничке екипе Љубисава Живкић каже да је изненађена победом, али и веома срећна због тога. Тајна доброг ајвара, по њеним речима, је пракса, искуство и љубав према кулинарству.

Рецепт за вицешампионски ајвар имала је екипа „Кумановка“ са Златибора, док је треће место припало екипи „Унија жена“ из Пожеге. Победници су освојили редизајнирани Смедеревац 9 и новчану награду у износу од 25 000 динара, коју је обезбедила организација „Башта машта“. Другопласирана екипа освојила је мини електрични штедњак из линије МБС Милан Благојевић Смедерево, а трећепласирана екипа сет посуђа Металац и мали кућни апарат.

Велики такмичарски караван „Изађи ми на теглу“ своје путовање кроз Србију наставиће и наредне године, а за AJVARчетврту сезону организатори најављују још више учесника.

„Следеће године настављамо. Сигурни смо да ћемо обићи још више градова. У протекле три сезоне обишли смо преко 60 градова. Напунили смо око 12 000 тегли, имали смо преко 9 000 учесника. Следеће године планирамо да се ширимо, тако да ће бити око 40 градова учесника“, каже Љиљана Вукотић, координатор пројекта.

Организатори су се потрудили да целодневни програм, који је протекао у знаку припремања и дегустације најбољих српских ајвара, зачине музиком и програмом за најмлађе посетиоце.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs