Нагли пораст позитивних особа на Ковид 19 и особа са симптомима који могу одговарати инфекцији овим вирусом у Ужицу и Златиборском округу претходних дана изазвао је страх код суграђања и збуњеност где и коме да се јаве ако осете неки од симптома који указују на могућност присуства вируса. Редакцији Радио Луне и Рам Мреже јавио се велики број грађана са питањем да ли у граду има тестова, ако нема када ћемо их добити и шта радити ако имамо повишену температуру, бол у грлу и грудима? Одговоре смо добили од др Катарина Ристовић, специјалиста социјалне медицине и особа за комуникацију са медијима и јавношћу ЗЗЈЗ Ужице.

Радио Луна: Да ли имамо ПСР тестова (који се раде на основу узимања бриса из носа и грла)?

„Тренунтна ситуација је да немамо тестова. Од ове недеље, узорке са целог Златиборског округа, носимо у лабораторију Ватрено око у Клиничком центру Србије и тренутно (од 29. јуна нису имали подлоге – тестове да нам испоруче). Информација коју имамо је да ће бити до краја недеље. Иако смо инсистирали да нам повећају број јер је велики број људи са симптомима и имамо неповољну епидемиолошку слику, одговор је био да не знају колико ћемо тестова добити.

С обзиром да смо у претходном периоду мењали лабораторије у које носимо узорке, да многе резултате нисмо добили постоје и случајеви који су тестирани, односно узорковани чије резултате из лабораторија нисмо још увек добили и од пре 7 дана.“- истакла је за Радио Луну др Катарина Ристовић, специјалиста социјалне медицине и особа за комуникацију са медијима и јавношћу ЗЗЈЗ Ужице.

Радио Луна: Где треба да се јаве особе које имају симптоме који указују на  Ковида 19?

 „Све особе које имају симптоме јављају се у изолациону амбуланту, према процени лекара на основу прегледа лекара и општег стања пацијента раде му се одговарајуће лабораторијске анализе и рентген налаз, уколико је пацијент за хоспитализацију упићује се у Општу болницу Ужице. Уједно то су и места где се свим пацијентима код којих постоји сумња узимају брисеви за тестирање на корону – изолационе амбуланте домова здравља и Инфективно одељење Опште болнице Ужице“- рекла је за Радио Луну др Катарина Ристовић , специјалиста социјалне медицине и особа за комуникацију са медијима и јавношћу ЗЗЈЗ Ужице.

Радио Луна: С обзиром на то да у Ужицу тренутно нема ПСР тестова, шта препоручујете суграђанима који имају симптоме?

„Пошто је ситуација таква да имамо проблем са тестирањем препорука је грађанима који имају симптоме а не захтевају хоспитализацију да буду у строгој изолацији код куће пожељно 14 дана али најмање док не прођу симптоми тј. иако нису тестирани да се понашају као да јесте у питању инфекција корона вирусом и буду у кућној изолацији. Такође, укућани који су у сталном  контакту са њима да буду изоловани и од њих. Уколико им се опште стање погоршава, поготово у смислу отежаног дисања, интезивног кашља и високе температуре која данима не спада обавезно да се јаве лекару.“-истакла је за Радио Луну др Катарина Ристовић.

Радио Луна: Да ли се у ЗЗЈЗ Ужице ради серолошко тестирање?

„У нашем Заводу се обавља серолошко тестирање на присуство антитела на корона вирус. Сваког радног дана од 13 до 15 часова можете се тестирсати без заказивања, са претходно уплаћеним износом од 1200,00 РСД на одговарајући жиро рачун (налази се на сајту РФЗО). Уплатницу можете попунити и код нас и уплатити у оближњој пошти. Серолошко тестирање се обавља из крви, где се за кратко време (1 сат) може добити резултат присуства две врсте антитела: само ИгМ која показују да особа може бити у акутној инфекцији, али да би се то могло сматрати релавантним  потребна је потврда ПСР тестом. Друга врста антитела која се могу утврдити су само ИгГ која показују да је могуће да је особа прележала инфекцију корона вирусом. Уколико покаже присуство обе врсте антитела ситуација је иста, дакле особа нема акутну инфекцију већ је имала раније. За сва ваша питања и питања грађана стојимо вам увек на располагању.“-рекла је за Радио Луну др Катарина Ристовић, специјалиста социјалне медицине и особа за комуникацију са медијима и јавношћу.

АУТОР: Александра Ранковић  ИЗВОР: Радио Луна