Сајам сувомеснатих производа отворен је 19. пут у Мачкату уз учешће 16 произвођача, госте из иностранства и велики број заинтересованих љубитеља популарне Пршутијаде.

Традиционална сајам је већ од отварања је угостио велики број посетилаца које су привукли штандови са познатим прехрамбеним артиклима златиборског краја. Прозводи као што су говеђа, свињска и овчија пршута; суџук, кулен,чајна, будимска и ужичка кобасица; сланина, стеља, чварци на изложбено продајном сајму могу се пробати и купити до понедељка у 18 часова, када је затварање сајма, а организована је и наградна игра. После наступа трубачког оркестра Ивана Митрића који је развеселио гастрономску атмосферу, председник општине Чајетина Милан Стаматовић захвалио се свим учесницима и посетиоцима.

На отварању су проглашени и најбољи производи од 16 излагача које је бирало предузеће Југоинспект оценивши спољни изглед пресека, конзистенцију, мирис, укус и боју. Награду за најбољу свињску пршуту и најбољу овчију стељу добио је Митар Марић из Мачката:

„Било је очекивано, након много рада мислим да је време да се добије нека награда. Нема тајне, ми смо ту где јесмо, на Златибору је добра клима, квалитетно месо, пуно рада и то је то. Мој отац се овим бавио дуго година, а супруга и ја конкретно последњих шест година професионално. Од овога може да се живи, али је потребно много рада,“

каже Марић који је освајао награде и на другим сајмовима. Прво место за најбољу домаћу кобасицу освојио је Илија Стојановић, за најбољу сланину Радомир Шопаловић, најбољу овчију пршуту направио је Бранко Шопаловић, а најбољу говеђу пршуту спремио је Драган Стојановић:

„Нисмо баш очекивали, али добро је. Спремамо се обично целе године за овај сајам, сва роба је овде добра, али нијансе су одлучиле. За добру домаћу пршуту морате имати добру сировину,да буде са ових предела, да буде добра стока за добро месо. Овде је наклоњена природа, ваздух је чист, није загађено. Традиција овог краја је говеђа пршута. Цела породица се овим бави, отац, мајка, моја жена и дете и ја, а радили су и деда и прадеда. Има довољно за један пристојан живот, велики је рад, ради се од јутра до сутра,“

каже Стојановић из ЗР „Будућност“. Инострани гости овогодишњег сајма били су представници произвођача сира и пршуте из околине Парме у Италији.  У месту Лангирано налази се 80 произвођача пршута који се суши од једне до три године. Тамошњи свињски пршут је другачији због састава и начина припреме, а у то су се уверили и представници општине Чајетина када су учествовали на сличном сајму у Парми када је договорен и долазак представника Италије у Мачкат.

„Укус је потпуно другачији јер ми немамо димљене производе. Ваши су више посољени, док ми додајемо 5% соли за бут. Не могу баш да направим поређење, али је битно да стварамо сарадњу. Желим да Златибор други пут дође у септембру на наш сајам јер морамо заједно да се умрежимо,“

каже Ђани Касано из Туристичке организације Парме, а међу страним гостима су и произвођачи сира „Француска тајна“. Организатори Пршутијаде су Удружење произвођача сувомеснатих производа златиборског округа уз општину Чајетина, предузеће Златиборски екоаграр, Туристичка организација Златибор, Спортски центар Чајетина и црквена општина Мачкат уз техничку подршку ЈКП Златибор и Водовода.

Добитинци награда:

Најбоља говеђа пршута:

 1. Драган Стојановић
 2. Бранко Шопаловић
 3. Душан Стојановић

Најбоља свињска пршута:

 1. Митар Марић
 2. Алексадар Челиковић
 3. Раде Шопаловић

Најбоља овчија пршута:

 1. Бранко Шопаловић
 2. Никола Брковић
 3. Раде Шопаловић

Најбоља овчија стеља:

 1. Митар Марић
 2. Владимир Анџић
 3. Душан К. Стојановић

Најбоља сланина:

 1. Радомир Шопаловић
 2. Драган Стојановић
 3. Бранко Шопаловић

Најбоља домаћа кобасица:

 1. Илија Стојановић
 2. Драгољуб Шопаловић
 3. Александар Челиковић

Специјалне награде за уједначен квалитет производа:

Марко Стојановић

Александар Радојичић

Милош Радовановић

Мирослав Стојановић