Као и претходних година у селу Јабланица организован је традиционални дочек Православне нове године испред цркве брвнаре посвећене Покрову Пресвете Богородице.

У предивном зимском амбијенту, како домаћи, тако и многобројни туристи, дочекали су још једну Православну нову годину. Том приликом Јабланичани су успели да одбране титулу доброг домаћина, што се најбоље видело на лицима расположених гостију.

„Људи воле да дођу, и долазе. Долазе из Војводине, а посебно из Републике Српске јер смо ми  погранично место са општином Рудо. А иначе, гости долазе са свих страна“, рекао је Жарко Божанић, члан ТУ „Јабланица“.

На његову причу надовезује се још један члан ТУ „Јабланица“, Драгиша Словић и каже: „Ми се овде састанемо, дочекамо нашу Српску нову годину, тако да се деси једно добро ново дружење, дођу гости са стране, спреми се закуска, кувани купус и гулаш“.

Програм је почео Вечерњом службом, а одмах потом, испред цркве, уз молитву свештеника извршено је паљење бадњака, што је изазвало посебно одушевљење код окупљеног народа.

„Пре свега хоћу да кажем Мир Божији – Христос се роди и са овим поздравом вечерас завршавамо празновање Божића, а такође завршавамо једну годину, и отпочињемо нову. Овај празник за нас у селу је од великог значаја, што се, такорећи, никада није ни прекидао, славио се, обележавао се, некада у мањем броју, а последњих година верника је све више, како из села, тако и туриста са Златибора“, поручио је парох Доброселички, јереј Јован Стојковић.

А оно чему су се деца највише радовала били су свакако пакетићи које су уз пригодну песмицу добијали од Божић Бате.

Овога пута Божић Бата био је Драган Спасенић звани Бато Трнавац, који није крио задовољство због своје улоге: „Ја сам вечерас овде на традиционалном дочеку Православне нове године   Божић Бата, особа која треба да дочека нашу децу, да им подели пакетиће“.

А за узврат свако од деце је отпевало по неку песмицу прикладну овом догађају. Једна од песама које смо чули од веселе дечице била је и ова:

„Витлејеме славни граде од Бога oд Бога

највећи си ти од града свакога свакога

Јер у теби родио се војвода војвода

Исус драги Давидова порода порода

Марија га чиста Дјева породи породи

и у јасле Она Њега положи положи

Достојно се Она Њему поклања поклања

и весељем свога срца поздравља поклања

Ти си Нада превелика свег света свег света

народ Тебе од давнина већ чека већ чека

Мада лежиш у јаслама на слами на слами

Ти царујеш на Небесма над нами над нами“.

Поред богатог културно-уметничког програма, представе за децу, певача, трубача, богате лутрије и ватромета, гости су имали прилику да пробају ловачки гулаш, кувани купус, кувано вино и чај. Миленко Новаковић – Нота и Иван Јованетић су дугогодишњи ловци, а поред лова баве се и кулинарством. Већ другу годину заредом они за ову прилику спремају ловачки гулаш и свадбарски купус. Иван је задужен за гулаш, а Муленко за купус. Жарко Јанковић, такође мајстор свог заната, био је задужен за чај и кувано вино. Спремио је Жарко те вечери по 100 литара и једног и другог, а било је и вруће ракије.

А организатори целе ове манифестације су: ТУ Јабланица у сарадњи са ТО „Златибор“, МЗ Јабланица, Спортским центром Чајетина и општином Чајетина.

Аутор: Мирослав Весовић