Како покренути посао на селу питање је, и размишљење које је постало свакодневница многих, било да нису запослени, раде за нередовне или мале плате или су пак у процесу реструктурирања минулих месеци остали без радног места. Ретки су они који спадају у ове категорије, а да су у могућности да започну сопствени бизнис. Захваљујући пројекту ОПИС („Одржива пољопривреда, одржива инклузија, одрживо село“) који финансира ГИЗ у оквиру програма „Иницијатива за инклузију“, дата је могућност да се поједине идеје спроведу у дело. Једно од газдинстава са подручја општине Чајетина које је добило тражена средства је домаћинство Нићифоровића из Криве Реке.

Одлучни у својој намери да градски живот замене сеоским, Јасмина и Војислав Нићифоровић недавно су се из Београда доселили у Криву Реку, где су се у потпуности посветили козарству. На газдинству „Коза и вук“ тренутно имају око 50 коза алпино расе, од чијег млека, у сопственој мини млекари производе млади и стари сир, крем намазе, и друге занимљиве специјалитете, које пласирају на тржиште Београда и Ужица. Имајући у плану покретање произвидње хладно цеђених и етеричних уља, конкурисали су за средтва Пројекта ОПИС.

„Конкурисали смо са нашим мини пројектом за две машине: пресу за хладно цеђење уља и дестилатор који ће се користити за етарска уља. Оно за шта смо наменили ове машине јесте да у потпуности избацимо концетрате из исхране коза, и да у будућности пређемо на органску производњу. Један од начина да заменимо концетрате, је добијање протеинске погаче, која се прави од остатака приликом цеђења уља, а са друге стране имаћемо квалитетна хладно цеђена уља за нашу употребу и за даљи пласман“, каже Војислав.

Додаје да он и супруга нису једини који имају доста добрих идеја за покретање сопственог бизниса, али њихова реализација није увек могућа.

„Људи имају пуно идеја, али због ситуације у којој се налазимо, тешко је покренути било шта од тога. Општина Чајетина јако добро ради свој посао и помаже људима у околини. Вредност средстава коју смо ми добили из овог пројекта је око 2000 евра. До краја године добићемо још 500 евра, кроз одређену сировину, да би се пројекат до краја извео како треба.“

У поменутом пројекту, који се завршава крајем децембра, учествовало је 60 корисника из шест општина. Носилац пројекта за Општину Чајетина је Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски еко-аграр“.

„Њих 40 добило је директну финансијску помоћ за покретање пољопривредне производње или куповину неопходне механизације. 20 их је укључено у други вид пројекта, а то је рад на газдинствима. Уз помоћ домаћина моћи ће да науче неке основе које ће сутра применити у покретању своје производње“, истакла је Катарина Мурић из Златиборског Еко аграра.

У циљу брендирања и повећања пласмана локалних производа у туристичкој понуди Златибора, Еко аграр је у поступку увођења жига гаранције „Добро са Златибора”, за особене квалитетне производе са нашег географског подручја који ће у будућности представљати праве прехрамбене златиборске сувенире.

Драгана Росић