Добри засади шљива и јабука у Љубишу

Представници Института за воћарство из Чачка јуче су обишли огледне засаде шљиве у Љубишу. Утисци са терена су задовољавајући, каже директор Института Милан Лукић, захваљујући доброј сарадњи ове институције и произвођача који су се пажљиво придржавали савета стручњака из ове области. Огледни засади шљиве у Љубишу резултат су сарадње Института са „Златиборским Еко Аграром, чији је основни циљ заснивање савремених засада различитих врста воћки на подручју наше општине. До сада су формирани засади шљиве и крушке, а у плану је да се током јесени оформе засади рибизле и малине.

„Био сам у прилици да посетим изузетно добре и квалитетне засаде шљиве који дају фантастичне резултате, одличан принос и одличан квалитет плодова. Сви ти произвођачи се придржавају савета које им дају одговарајући стручњаци. Оно што ми је драго је да највећи број произвођача схвата да једино у сарадњи са сручњацима могу постићи одговарајуће резултате“, каже директор Института, Милан Лукић.

Произвођачи су се ове године суочили са веома високим температурама и малом количином падавина, што је код засада шљиве проузроковало појаву гриња, а код засада крушке - смотавца.

„Произвођачи који нису адекватно штитили воћњак имали су напад гриње који је за последицу имао делом заустављање пораста, летораста и формирање такозване метлице која је довела до тога да прираст буде мањи од очекиваног. Имали смо прилику да видимо и појаву смотавца на стаблима јабуке, али сви они који се интензивно баве производњом и гајењем јабуке знају да је јабука једна од најзахтевнијих врста воћа, када је у питању програм заштите. Дакле, сви они који озбиљно намеравају да се тиме баве морају схватити озбиљност заштите засада јабуке. Слична ситуација је и код засада шљиве који су далеко мање захтевни у погледу заштите, односно у погледу броја третмана у односу на јабуку“, додаје Лукић.

Институт за воћарство из Чачка и „Златиборски Еко Аграр“ током јесени наставиће са пласманом садног материјала. У питању су све дрвенасте саднице воћки (шљиве, крушке, јабуке, тршње, малине, купине и рибизле) које су, како кажу из Института, захваљујући повољном микро-климату изузетно доброг квалитета.

Драгана Росић, zlatiborpress.rs