Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Влада Србије, највероватније до Сретења 15. фебруара, објавити нови пакет помоћи привреди, који неће бити издашан као прошле године, док још нема одлуке о евентуалном о одлагању мораторијума за одложене пореске обавезе из 2020. године.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, што је, каже, огромна помоћ и подршка.

Биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минимаца.

Навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију.

Симболично, пензионери би до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, каже Вучић, ситнице, али показују део бриге да се изборимо за здравље.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 млрд, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је навео да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

“Ако бисмо могли још једну милијарду за предузећа да обезбедимо преко гарантних шема… То је оно што могу да обећам, а размишљамо на који начин током године да помогнемо грађанима не бисмо ли подстакли општу потрошњу”, рекао је Вучић.

 

Извор: Б92