Последњи школски дан чајетински основци и средњошколци обележили су на посебан начин – организовањем Еко вашара  на коме су изложили рукотворине које су током године правили са својим наставницима и родитељима. Богато припремљени  штандови и љубазни продавци привукли су пажњу суграђана који су са задовољством посетили овај догађај и пазарили неке од креативно направљених производа.

Основна школа „Димитрије Туцовић“ у Чајетини од 2013. године је укључена у Међународни програм Еко школе. Од тада се труди да сваке године обележава што више еколошких датума и буде по нечему препознатљива. Управо је организовање Еко вашара, нешто по чему се ова школа издваја.

„Ове године су сви наставници у школи узели учешће у изради предмета од рециклираног материјала са својим ученицима на различитим часовима и редовне наставе и ваннаставним активностима. Замишљено је да се вашар организује у парку у Чајетини, како би био достипан свим становницима. Ученици Еко патроле претходних дана су поделили летке грађанима, установама и институцијама на територији општине Чајетина, како би сви били информисани о томе када ће се организовати Еко вашар и шта могу све купити. Желимо да овај дан постане традиционалан, а оно што је крајњи циљ вашара је да сав прикупљени новац од продатих производа буде уплаћен на рачун за донације Дневног боравка за децу са сметњама у развоју „Зрачак“, каже Јагода Јеремић, члан Еко одбора ОШ „Димитрије Туцовић“.

У реализацију Еко вашара укључиле су се и друге школе са подручја Општине: ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат са издвојеним одељењима у Шљивовици и Кривој Реци, као и средња Угоститељско туристичка школа.

„Одлучили смо да се одазовемо позиву колега из Чајетине и прикључимо реализацији Еко вашара, а све у оквиру реализације Међународног пројекта Еко школе. Током године вредно су радила деца, учитљи и родитељи, да би мноштво производа данас било изнето на постављене штандове. Могу рећи да је одушевљење свих учесника велико, посебно деце. Саме те ктеативне радионице код деце будерадозналост, ентузијазам и жељу да успеју и да као крајњи циљ да за свој труд добију неку награду“, истиче Марија Спасенић учитељица из Криве Реке, додајући да ће зарађени новац биту утрошен у хуманитарне сврхе.

Организатори Еко вашара одлучили су да продајно место и овога пута буде парк у Чајетини, где су постављене тезге препуне различитих производа, чије цене су симболичне. Ученици су крајње озбиљно схватили своју улогу па су нам, као прави трговци, са задовољством представили продајни асортиман.

Средства добијена продајом радова ученици ће дати у хуманитарне сврхе , што потврђује да се организовањем оваквих акција  унапређује солидарност и промовишу људске вредности.