У Основној школи „Миливоје Боровић“ Мачкат од ове школске године поред електронских дневника уведена је још једна новина – примена дигиталних уџбеника. Захваљујући пројекту „2000 дигиталних учионица“, у који је ова школа укључена и била домаћин обуке, пет наставника је прошло обуку и добило пет лап топова и пет пројектора које наставници сводневно користе у настави.

Влада Републике Србије је посредством Министарства просвете у 2018. години отпочела пилот пројекат дигитализације наставе уз коришћење најмодернијих дигиталних образовних материјала. Са применом тековина дигитализације учитељи и наставници ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат почели су почетком нове школске године. Њихова досадашња искуства говоре да им оваква врста учења одговара.

„Ми морамо бити свесни да су они дигиталне генерације. Они се рађају у дигиталном свету, живе у дигиталном свету, па је природан и нормалан след да уче у дигиталном свету. Оно што се мени наметнуло као главни закључак је да они, учећи на овај начин, и користећи садржаје који су њима примамљивији на поглед итд., уче а нису свесни да уче“, каже Ивана Јовановић, наставница математике.

Кроз интерактивне тестове и задатке у е-уџбенику, који је за сада доступан само ученицима првог и петог разреда, ученици могу да провере колико су успешно савладали градиво, а прегледом статистике наставник одмах стиче увид у којој је мери сваки од ученика усвојио одређене садржаје.

„Када имамо такве часове они имају утисак да се играмо, а уопште се не играмо. Они на тај начин усвајају садржаје који су дуготрајнији, јер су повезани са јачим илустративним надражајем. Они то тако лепо схвате, много боље него када седе као неми посматрачи, уз повремено ангажовање. Они су овде учесници самог наставног процеса, што је најбитније“, додаје Ивана Јовановић.

Андрија Марић, ученик петог разреда говорећи о својим искуствима каже, да је овакав начин учења много лакши и да се све брже схвата.

Поред дигиталних, ученицима су на располагању класични уџбеници на којима се налази јединствен код који користе за приступање мноштву примера који посредством компјутера могу радити и код куће. У овој школи кажу да ће се трудити да кроз активно учешће на различитим пројектима сваку учионицу опреме савременим наставним средствима.

Драгана Росић