Све школе на територији општине Чајетина су се потрудиле да и ове године, уз поштовање препорука заштите, на најбољи начин обележе Дечју недељу. У ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката група деце имала је занимљиву активност која се тицала побољшања физичке спретности – игру на полигону.

 На игралишту испод основне школе у Мачкату наизглед шаренолики, весели цртежи у којима се, између осталог, налазе  квадратиће „школице“, затим мноштво линија у различитим бојама које треба пратити од оне која означава „старт“ , до оне која води до „циља“.

„Оно што је нама била идеја потиче са наше обуке НТЦ система учења где смо ми као наставници обучени да користимо методе учења  које развијају дечју интелигенцију кроз физичку активност.  Полигон је одлична активност у том смислу, што је индивидуална јер нема мешања деце а с друге стране саме вежбе су такве да развијају интелектуалне способности деце“, каже Ивана Жунић, педагог.

На полигону су се по мало играли, по мало такмичили, ученици који бораве у продуженом боравку. Са њима већ десет година ради учитељица Јелена Гукић трудећи се да њихово време испуни занимљивим и креативним садржајима.

„Ове године дошла сам на идеју да направим полигон који ће бити једна од активности у дечјој недељи а такође и начин како смо ову дечју недељу отворили. У тој активности подржала ме је колегиница Драгана која ми је помогла да заједно исцртамо полигон. Сам ток израде полигона код деце је изазвао радозналост, знатижељу и одушевљење. Деци је потребно да кроз полигон савладају одређене препреке, односно препреке које у што краћем времену треба прећи а да су тачно и прецизно одрађене. Сам полигон и игре развијају код деце спретности, односно  моторичке покрете, што је веома важно у овом узрасту деце“ рекла је Јелена Гукић, учитељица.

На идеју за полигон Јелена Гукић је дошла на НТЦ програму. Ова скраћеница значи „Никола Тесла центар“ . Овај центар промовише систем учења кроз игру, који је намењен деци школског и предшколског узраста, родитељима, васпитачима и наставницима. Циљ овог програма је да подстакне децу да максимално развију свој биолошки потенцијал, а помаже да се примете даровита деца и подстичу њихови таленти. Оснивачи  су др Ранко Рајовић и Урош Петровић. Полигон је деци био свакако занимљив, јер осим што су показали  своју спретност и брзину, весело су се дружила, проводећи време  на чистом ваздуху у обележавању још једне веселе Дечје недеље.

Мирјана Ранковић Луковић