Поводом Дана планете Земље 22. априла широм света посебна пажња биће посвећена учешћу јавности у одлучивању о стратегијама процене утицаја, проблематици развоја „климатске писмености“ и већег учешћа жена у еколошким напорима. Као и претходних година, и ове ће године Дан планета Земље бити посвећен јединственим проблемима и изазовима садашњег времена, у којем се образовање ставља као важан сегмент и основа за напредак. А свој допринос очувању Планете, на посебан начин, уз пригодан програм дали су и ученици Угоститељско туристичке школе у Чајетини.

Еколошка секција средње Угоститељско туристичке школе у Чајетини има око 30 чланова који активно учествују у организовању разних еколошких акција и обележавању битних датума везаних за теме из ове области. У сусрет Дану планете Земље данас је у холу школе одржана приредба за коју су еколози припремили скечеве, кратки филм под називом „Откриј своју енергију“, кратко подсећање на почетак обележавања овог датума и разлоге за то.

Професорка биологије, Данијела Мијаиловић, која је са ученицима припремила приредбу, каже да се и у средњој, као и у основној школи, наставља рад на еколошком васпитању и образовању деце. А какви се заиста резултати постижу?

3

„Верујте да се трудимо максимално у току редовних часова, пошто имају и екологију као редовну наставу. Трудимо се, мада је то нешто што они васпитањем морају да стекну… Не можемо ми да се сетимо Планете и заштите животне средине само онда када је Дан планете Земље него, једноставно, еколошка свест се стиче и учи од малих ноги“.

1

Дан планете Земље као глобална иницијатива подизања јавне свести има за циљ да инспирише локалне заједнице, непрофитна екоудружења, невладине организације, образовне установе и друге организације, да различитим еколошким акцијама упозоре јавност на важност очувања животне средине. Дан планете Земље обележава се у више од 150 земаља широм света. Међутим, иако не желимо да се понављамо, морамо поново поставити питање: колико, заиста, све то има ефекта данас, на глобалном нивоу?

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs