Поводом обележавања Светског дана вода чланови Еко одбора основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине данас су посетили постројење за прераду воде Рибница. Чланове Еко тима примио је директор јавног комуналног предузећа „Водовод Златибор“ Раде Јовановић, упознавши их са радом постројења, као и са осталим активностима овог предузећа и проблемима са којима се сусреће.

Обраћајући се присутнима директор ЈКП „Водовод Златибор“ Раде Јовановић је рекао да није случајно то да су Уједињене нације својом декларацијом још 1992. године данашњи дан прогласиле Даном вода, јер је читава светска заједница постала свесна проблема загађења површинских и подземних вода. Јовановић је истакао да општина Чајетина и ЈКП „Водовод“ Златибор“ улажу велике напоре да сачувају ово природно благо.

DSC_0113 (Large)„Сви смо ми на истом задатку, а то је да воде сачувамо, да их прикупимо, дистрибуирамо до људи којима је потребна вода за пиће . Надам се да „Водовод Златибор“ својим трудом утиче на побољшање квалитета живота како на Златибору тако и у сеоским срединама. За даљи развој туризма на Златибору и проширење мреже неопходно је уложити додатна средства. Општина Чајетина има разумевања и сваке године опредељује средства за унапређење и ширење мреже“, каже Јовановић.

Чланови Еко школе упознали су се са целокупним процесом прераде воде и из прве руке сазнали какав је квалитет воде на Златибору.

„Вода је увек задовољавајућег квалитета. Ми немамо ниједан неисправан узорак, што се тиче основне анализе. Узорци се узимају на свака три сата. Врши се контрола ПХ вредности, мутноћа, електропроводљивост, органске материје, хлориди, нитрати и нитрити“, рекла је Драгица DSC_0121 (Large)Аврамовић – шеф лабараторије ва водопостројењу.

Најмлађи чланови Еко школе, који су се са задовољством прикључили излету,  изнели су своје утиске:

„Мени се ово јако свидело. Научила сам доста ствари. Видела сам језеро из близа. Мислим да би требало да више пазимо, да не бацамо смеће било где, да не загађујемо језера зато што су то наша природна богатства и требало би да их чувамо“, рекла је једна од чланова Еко школе Јована Мишић.

Посету водопостројењу Рибница иницирао је Зелени савет општине Чајетина. Оно што следи у наредном периоду је обележавање Дана планете Земље 22. април када ће се на појединим локацијама на Златибору организовати акције чишћења.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs