"Чигота" обележила Дан здраве хране са децом вртића "Нарцис"

16-тог октобра се, према Календару здравља, обележавају Светски дан здраве хране, и Светски дан хлеба. У складу са својим начелима, СБ „Чигота“ је решила да се поводом овог дана дружи са малишанима вртића „Нарцис“, причајући са њима о здравој храни.

Циљ обележавања Светског дана здраве хране је промоција здравих животних навика које почињу, пре свега, од разноврсне и правилне исхране. Бавећи се здрављем уопште, са посебним акцентом на здравој исхрани код деце и адолесцената, СБ „Чигота“ на Златибору је пожелела да овај дан подели са најмлађима, понудивши им специјалитете који се спремају у „Чиготиној“ кухињи, уз разговор о овим темама.

IMG_5311 (Medium)

Чигота је решила да дође и посети најмлађе , у ствари да дође да посети нашу будућност. Дошли смо са оним по чему смо познати, а то је здрава храна; "Чиготин" хлеб пре свега, и сва она пецива која на здрав начин правимо“, рекао је Ђорђе Ђорђевић, ПР СБ „Чигота“. „Желимо са децом да се дружимо, да их од првих дана уводимо у здраве животне навике, да оно што убудуће буду уносили као храну -буде што здравије.“

У овом „Чиготином“ тиму била је и шефица кухиње ове здравствене установе, Љубица Томоњић, која је и најпозванија да говори о Чиготиним специјалитетима.

„Ми смо дошли да деци причамо о томе шта је здрава храна, да се она заснива на свежем воћи и поврћу, на житарицама, интегралном хлебу. Направили смо им кифлице од хељдиног, ражаног, јечменог и црног пшеничног брашна. Ми сваки дан радимо на томе да уведемо нека нова јела, тако да до сада имамо око тридесетак врста слатког и сланог пецива од интегралног брашна.“

IMG_5309 (Medium)

Иначе, „Чигота“ је однедавно кренула са дистрибуцијом свог хлеба по свим већим трговачким ланцима. Овај хлеб се прави од 1989. године, од како се и кренуло са „Чигота“ програмом.

Да су данашње генерације деце изузетно напредне у стицању разноврсних знања, показало се и током дружења са гостима из „Чиготе“. Без проблема су препознавали све врста воћа и поврћа који су им показани, а многи од њих знали су и каква се храна од њих спрема. Са слашћу су се погостили донетим пецивима, а заузврат су својим гостима отпевали песме о воћкицама.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs