Након припремних радова на изградњи почетне станице „Голд гондоле“, који су започели 26. марта, данас, када су временски услови коначно дозволили кренуло се са конкретним машинским радовима на овој локацији. Врши се ископавање темеља, а први бетонски радови, којим ће присуствовати и партнери из Француске, планирани су за 20. април.

На терен ће ускоро стићи и фирма „Амига“ која ради монтирање опреме, а ако временски услови дозволе, почетна станица биће завршена до половине јуна, каже директорка „Голд гондоле“ Бојана Божанић. Очекује да ће се након тога наставити са радовима на стубовима, као и да ће дозвола стићи за око 15 до 20 дана. Подсећамо радове на овом пројекту изводи конзорцијум фирми на чијем челу је „Јединство“ Севојно које је задужено за ископе и бетонске радове.

„Ту су и фирме Елкомс Хидромонтажа и Амига, неке од њих раде и пројектовање и део електро радова и полагање каблова које ће се наставити следећи уторак када прођу празници. Стручњаци из Амиге раде на монтажи опреме, већ су били у складишту и ту опрему једним делом одвојили коју ће проверити Французи, извршиће се примпоредаја и складишта до терена где ће се опрема уграђивати. До сада смо утврдили след догађаја и све те записнике како би требало да изгледају, тако да верујем да ни сада неће бити проблема“,

каже директорка гондоле и истиче да је у току исправка дела техничке документације за трећу и четврту, односно фазу стубова:

„Нема већих иступања, пројектатнти су изгрешили у неким парцелама и то је тренутно на исправљању. Што се тиче имовинских односа, под жалбама се налази неколико стубова, односно тих парцела на којима су стубови, у Републичком геодетском заводу, али очекујем да ће то врло брзо да се заврши и да ћемо моћи до завршетка ове станице да наставимо са радовима на стубовима. Остаје нам још пета фаза, то је фаза међустанице, неопходно је да се измени једним делом документација и када завршимо стубове, следећа фаза је међустаница и мислим да комплентна инсталација може да се постави до краја године“.

Шефица градилишта Душица Павловић из Јединства каже да је ово један од већих пројеката овог типа у Србији, а радови на почетној станици су почели 26. марта.

„До сада је урађено ограђивање градилишта, мобилизација машина и почетак ископа темељних стопа. Очекује се да радови прате унапред дефинисану динамику и њихов завршетак је планиран за средину јуна. Почетна станица Г1 је конструкцијски веома слична завршној станици Г4 и конструкцијски је веома захтевна јер изискује тачност извођења са толеранцијом испод 5мм. Уз трасу пројектоване гондоле развијена је мрежа полигонометријских тачака високе тачности са преко тридесет тачака. Са геодетско стручног аспекта гондола је изузетно захтеван пројекат“,

каже Павловићева. Да подсетимо, Голд гондола је пројектована као једноужна, висећа, раздвојива жичара, са једносмерним током, са затвореним кабинама за 10 особа дужине жичаре око 9км у једном правцу, уз висинску разлику између почетне и крајње станице од 531м.