Одлуком Министарства здравља Републике Србије у Дому здравља Чајетина, као и у Општој болници Ужице у недељу – 15. октобра ће се обављати бесплатни превентивни прегледи, и то у времену од 8 до 16 часова. Упут за прегледе није потребан а на њих се могу јавити и пацијенти који немају оверену здравствену књижицу.

Ово је наставак акције коју је прошлог месеца покренуло Министарство здравља Републике Србије, а која се састоји од превентивних здравствених прегледа који би према плану требало да се организују сваког месеца.

„Циљ је да се здравствене установе приближе грађаника, како би имали бољи увид у здравствено стање наших грађана. Са друге стране, ми смо више пута наглашавали зашто је превентива значајна. Значајна је због тога јер ако ми неки проблем уочимо на време онда су нам компликације мање, лакше га решавамо. Самим тим и лечење је јефтиније и ефикасније, како за заједницу тако и за појединца“, каже вршилац дужности директора Дома здравља Мирјана Ђуровић.DSC_0519 (Large)

Прегледи који су планирани за недељу, 15. октобар су: гинеколошки прегледи, ултразвук абдомена и лабараторијски тест ПСА. То је простата специфични антиген који се односи на рано откривање карцинома простате.

„Сви мушкарци старији од 50 година могу да дођу тога дана и дају крв на анализу. Ми ћемо ми те серуме прикупити и у понедељак послати у Општу болницу Ужице, пошто ми немамо реагенсе за такву анализу. Затим ће пацијентима бити јављено какви су резултати анализе“, додаје Ђуровићка.

Надлежни из Дома здравља Чајетина својим грађанима поручују да искористе ову прилику и провере своје здравље. Уколико имају неких недоумица или су им потребне додатне информације могу позвати број телефона 3833000.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs