Нa Дечјем одељењу Опште болнице у Ужицу Јован Гавриловић има сопствену лепо уређену собу. Ту ужива у музици и цртаћима, окупиран је обиљем играчака. На топлину медицинара који о њему брину као о сопственом детету и на љубав равну родитељској, узвраћа широким осмехом, стиском ручица и загрљајима. Беба остављена на прагу цркве у Чајетини 9. октобра прошле године неколико часова по рођењу, сада одлази у своју нову усвојитељску породицу, после пет месеци проведених са лекарима, сестрама и техничарима.

– Након што је пронађен на прагу цркве, Јован је смештен на Одељење неонатологије, а затим је као беба од 30 дана, стигао код нас. Граница између строго професионалног приступа, између медицине и родитељске љубави за дете, спонтано се избрисала. То је за нас уобичајено. Борба за децу је више од посла, то је наше животно опредељење – објашњава прим. мр сц. др Дара Божовић, начелница Дечјег одељења. – Уз бригу за Јованово здравље, наша свакодневица је породична. Јована ћете сваког трена видети у заштитничком наручју, а медицинаре у родитељским пословима: од храњења, мењања пелена, игре… Он је зато једна задовољна беба.

У жељи да Јована упознамо, морали смо мало да сачекамо. Главни јунак ове приче био је у изласку. Упознавао је околне паркове са Далибором, медицинским техничарем. Затим се привио у заштитнички загрљај главне сестре Мирјане Ћопић, док је сестра Стоја Божић намештала креветац за Јованову безбрижну поподневну дремку.

– На одељењу нас има око 40, од спремачица, куварица, сестара и техничара, до лекара. Свако од њих се на најбољи начин постарао да Јован порасте у срећну и насмејану бебу. Неће нам бити лако да се од нашег дечака одвојимо, али је важно да нова породица која га жељно ишчекује, буде у прилици да са Јованом проживи његов најранији период – додаје др Божовић. – Центар за социјални рад у Чајетини је процедуру усвајања спровео на најбољи могући начин. Тужни смо што Јован одлази, а знамо да морамо бити срећни, јер ће наш јунак добити праву породицу, пуну љубави за њега.

На медицинарима је сада нови изазов, да одлазак из познатог окружења за Јована буде што лакши. Дечак вољен и обасут пажњом, наставиће живот у новој породици, а са Дечјег одељења ужичке болнице отићи ће као насмејана, емотивно задовољна и срећна беба. Из заштитничких руку медицинара, Јован ће у загрљај будућих родитеља, који га пуног срца, жељно ишчекују.

 

Извор: Вечерње новости