На семинару Педијатријске школе Србије, који се ових дана одржава на Златибору, учешће су узели и педијатри из нашег округа. Стицање нових знања и размена искустава са осталим присутним колегама од велике је важности за њихов даљи развој и усавршавање. Своје утиске са највећег регионалног скупа педијатара изнела је Јованка Чубрило, шеф Дечије пулмологије Опште болнице Ужице. Она истиче да сегмент стручне едукације из пулмологије, гастроентерологије, хематологије идругих области, представља велики допринос у стручном усавршавању педијатара.

„Не можемо знати колико смо паметни и колико знамо док се не упоредимо са другима. Ми заиста можемо рећи да лекари из нашег округа, који на својим плећима држе здравље све деце, док ми из Чајетине, Златибора и Ужица држимо и здравље деце која су на пропутовању до Црне Горе, и оне која имају ту срећу да  овде бораве, заједно бринемо о њиховом здрављу, чврсто стојећи иза тога. На овом скупу сазнали смо новине, наши професори нас едукују и ми активно у томе учествујемо. Ми педијатри из ових крајева смо привилеговани што нам је заиста близу и што имамо шта да покажемо и прикажемо, и у стучном погледу а и у другим видовима“, каже Чубрилова.

Главне теме које сузаступљене на овом скупу, а тичу се пулмологије су: астма, упале плућа и, у последње време све распрострањеније, алергијске болести.

„Алергијска кијавица толико ремети квалитет живота да та деца оболе и од психе. Мене је посебно, иако сам ја дечији пулмолог, у целој овој сесији дојмила радионица из области дечије психологије. Предавања су била заиста сјајна, јер ми немамо довољан квантум знања из дечије психологије. Захваљујући овој школи, нама су наши професори,организатори,  довели еминентне професоре  дечије психологије и педијатрије. У нашем будућем раду ми ћемо то примењивати. То  је велики значај јер човек  увек гледа корист, бенефит од онога где јеборавио, да ли има користи, да ли је паметнији, образованији, стручнији пре или после оваквих састанака“, додаје ужички дечији пулмолог.

Према програму рада,сутра, шестог дана семинара, ће говорити о темама из области хематоонкологије,радиологије, клиничке генетике и метаболичких поремећаја.

Д.Росић