Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски еко аграр“и општина Чајетина 27.септембра у Кривој Реци организују први изложбено продајни сточни сајам. Сајам ће поред традиционалног продајног дела први пут ове године имати изложбени карактер на коме ће се оцењивати изложбена грла.

Идеја о организовању једне овакве манифестације потекла је од чајетинских пољопривредника којима је циљ да се традиционално организовање сточног вашара у Кривој Реци и даље настави али и да се на овај начин допринесе унапређењу пољопривреде овог краја. Иван Гујаничић из Златиборског Еко Аграра каже да је намера овог изложбено продајног сточног сајма стицање увида у расну структуру и генетски потенцијал домаћих животиња на територији општине Чајетина.

„Првенствено ове године то се односи на говедарство и овчарство али пошто имамо и тај продајни део где ће се продавати и друге домаће животиње, имаћемо прилику да видимо шта то пољопривредници овог краја све имају да изложе. Што се тиче самог изложбеног дела, у такмичарском делу биће оцењивање у говедарству и овчарству. У говедарству ће бити категорија крава и јуница а у овчарству то ће бити овце и овнови са пољопривредних газдинстава“, објашњава Гујаничић.   еко аграр

Носиоци пољопривредних газдинстава као и правна лица која буду желела да узму учешће у овој манифестацији могу се јавити у „Златиборски Еко Аграр“ сходно прописаним условима за пријављивање који ће бити објављени 13. септембра на сајту Еко аграра. Задњи рок за пријављивање је 21. септембар. Када је реч о субвенцијама, пријем захтева за ову годину трајао је до 15. јула и то за све инвестиције реализоване до 1. јула.

„За све реализоване инвестиције после 1. јула моћи ће да поднесу захтев сходно ономе што буде предмет субвенционисања у наредној години. То значи да неко ако је купио фрезу, после 1. јула може поднети захтев уколико то буде предмет субвенционисања у 2018. години, када будемо објавили позив за примање захтева. Ако је неко оставио женско приплодно грло, оно мора бити рођено после 1. јула, а регресирање рачуна за сточну храну по остављању женског приплодног подмлатка после 1. јула у зависности од рођења самог телета или друге врсте домаћих животиња за које се дају подстицаји“, истиче наш саговорник. Додаје да се исплата субвенција врши уредно, сходно датумима подношења и да ће бити завршена у предвиђеном року и посећа да је за ову годину поднето 600 захтева.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs