На основу Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски Еко Аграр“ донело је Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја у општини Чајетина за 2021. годину, који је усвојен 01.04.2021.. на Седници скупштине Општине Чајетинa.

Након усвојеног програма мера подршке од стране Министарства и локалне скупштине, Привредно друштво за развој пољопривреде општине Чајетина „Златиборски еко аграр“ постаје способно да све планиране активности спроведе у дело. С тим у вези, 12. априла  биће расписан јавни позив за четири мере подршке пољопривредницима и то су: кредитна подршка, подршка младима, инвестиције у физичку имовину и ширење стада из сопственог запата.

„Ако је судити по реализацији у 2020. години на све ове четири мере имали смо реализацију преко 90% што је само показатељ да су то мере које пољопривредницима одговарају и које се интензивно користе. Што се тиче програма мера државне подршке конкурентној пољопривреди, недавно је изашао правилник који није толико јасан и наш савет је да пољопривредни произвођачи буду стрпљиви и да сачекају јавне позиве у којима ће бити јасно дефинисано шта и на који начин могу купити, односно на који начин могу конкурисати за државне мере подршке „, рекао је Марко Марић, директор „Златиборског еко аграра“.

Према речима директора овог предузећа идеје за изградњу Агро бизнис центра се филтрирају и претварају у планове тако да се први видљиви резултати очекују у наредних месец дана. У циљу заштите свих традиционалних производа на подручју општине Чајетина, Златиборски Еко аграр успоставио је и жиг гаранције под називом „Добро са Златибора“.

„Сам пут ка имплементацији тог жига је јако захтеван. Ми ћемо у априлу месецу расписати јавни позив када ћемо изабрати сертификациону кућу која је неопходна како бисмо кренули да додељујемо жиг. Према нашим очекивањима први носиоци жига појавиће се већ у мају месецу. Свако ко се бави производњом традиционалних производа нашег краја, на начин који је прописан строгим правилником о контроли квалитета остварује право да конкурише. Комисије које су формиране, радна тела која су формирана и сертификациона кућа одлучиваће о томе да ли се жиг заслужује или не. Добитник жига оствариће бенефите у смислу неке додатне вредности на робу коју производи“, каже  Марић.

Млекара у Кривој реци „Наша Златка“ као и већина произвођача има проблема са пласманом својих производа, које је изазвала пандемија корона вируса. Тренутни капацитет млекаре је 1000 литара и у плану је проширење асортимана производа и повећање откупне количине млека тако да ће од месеца јуна дневни капацитет млекаре бити 2000 литара.

Данка Миловановић