Активности ЈКП „Водовод Златибор“ започеле су са првим лепим данима, тако да се екипе овог предузећа налазе на више локација радећи на изградњи водоводних и канализационих кракова на Златибору и у Чајетини. У току су радови и на неколико истражних бушотина који се спроводе у циљу побољшања водоснабдевања појединих засеока.

У току су радови на изради канализације у Тић пољу. То је наставак радова од апартманског насеља „Крунекс“ ка апартманском комплексу „Чумић“ ка Црном врху. Ради се и на постављању канализације у Чајетини (Бадњем Долу и Златиборској улици), а екипе Водовода настављају радове и на проширењу водоводне мреже.

„У току су радови на изради водоводног крака кроз насеље Гајеви, испод Споменика. Тај водоводни крак, Ø 180, биће прикачен на магистрални цевовод, који ће бити урађен од хотела Вис у центру Златибора до брда Влаовина изнад Тић Поља. Ових дана очекујемо од Општине Чајетина да распише тендер за извођење радова на новом резервоару који ће бити запремине 2000 кубика. Тај резервоар биће четири пута већи од Карауле, самим тим имаће значајне резерве воде за пиће и омогућиће стабилније водоснабдевање на Златибору“, каже директор ЈКП „Водовод Златибор“ Раде Јовановић.

Радови се изводе и по сеоским месним заједницама. Тако је на Рудинама и у Голову постављено око 2 километра водоводне мреже, што ће омогућити да се мештани ове две месне заједнице (засеоци Лазаревићи и Дедићи) снабдеју водом за пиће. У току су и истражни радови за бушотине у Кривој Реци, на водоводу Глиза, Грабовица. Овај посао, по речима надлежних, је неопходан с обзиром да је прошла година била изузетно сушна, што је довело до проблема у водоснабдевању.

„Постојећи водозахват је био недовољан па смо се сналазили тако што смо захватали воду са једног извора у Голову. Ове године желимо да пре почетка летњих суша обезбедимо додатно водоснабдевање бушотином која ће бити у непосредној близини постојећег водозахвата. На тај начин ћемо омогућити стабилније водоснабдевање мештана који су прикључени на систем Грабовица. У току су истражни радови на изради бушотина на Стублу и у засеоку Бакићи (Кићаново брдо изнад Рибнице)“, додаје Јовановић.

Ових дана приводе се крају радови на повезивању крака Ø 300 који иде од резервоара Караула ка Тић Пољу. То ће бити спој између будућег резервоара на Влаовини, капацитета 2000 кубика са постојећим резервоаром Караула који ће радити по систему спојених судова.

Водовод Златибор је уз помоћ Општине Чајетина асфалтирао прилазни пут ка постројењу за прераду воде у Рибници. На тај начин омогућена је лакша достава хемикалија, опреме и другог материјала потребног за рад и функционисање самог постројења.

Драгана Росић