Награда Ардалион за најбољу представу 21. југословенског позоришног фестивала у Ужицу припала је, према оцени и жирија и публике, представи „Хинкеман“ Загребачког казалишта младих у режији Игора Вука Торбице. За ову представу су рекли да је то једна од оних које испуњава друштвену мисију позоришта да покреће на размишљање, да освешћује. Она је и катарзична јер јасно, праволинијски, изговара муку у име ’’малог човека’’. Жири се сложио да су, у суштини, све представе имале исту идеју и мисију, било да су играни класици у модерном руху, или рађене представе по новијим текстовима.

Последње фестивалске вечери у Ужицу играна је представа „Шћери моја“ Црногорског народног позоришта. У основи, ово је породична прича са црногорског двора, која постепено прераста у феминистички бунт. У њој је остављен и простор за сатирични поглед на једно поглавље црногорске историје коју су врсно донели на сцену глумци црногорског театра на челу са Вањом Јовићевић, Мирком Влаховићем и Варјом Ђукић. Међутим, конференција за новинаре одржана после ове оредставе, носила је са собом дозу нестрпљења јер је након разговора са глумцима уследило обавештење жирија о наградама. А оне су следеће:

Награда АРДАЛИОН ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ – додељена је Игору Вуку Торбици за представу „Хинкеман“ у продукцији Загребачког казалишта младих;  Ардалион за најбољу женску улогу – припао је Нади Шаргин за улоге Елизабете Енглеске у представи “Марија Стјуарт“и улогу Зоре Шишарке у “Белој кафи“; Ардалион за најбољу мушку улогу додељен је Озрену Грабарићу за улогу Мајстора церемоније у представи „Хинкеман“.

slika3Најбољу сценографију урадили су НУМЕН група и Ивана Јунке за представу „Хамлет“ , а награда за најбољу костимографију припала је Марини Вукасовић Меденици за представу „Бела кафа“; Ардалион за епизодну улогу додељен је Олги Одановић за улогу мајке Јање у представи „Бела кафа“ , а Ардалион за најбољег младог глумца и награда политике «Авдо Мујчиновић» – припала је Вањи Јовићевић за улогу Књегиње Зорке у представи „Шћери моја“. Специјална награда Ардалион – додељена је Власти Велисављевићу за улогу Духа Хамлетовог оца, у представи „Хамлет“. О представама и одлукама, жири је рекао:

Миодраг Табачки, члан Жирија: „Радили смо веома сложно и нисмо се мимоишли ни у једној одлуци коју смо донели.“ Томислав Зајец, члан Жирија: “Видели смо представе различитих поетика, различитих редатељских приступа, који су у једном широком луку, од високоестетизираних решења, преко приступа класицима, све до сувременијих обрада класика, на неки начин понудиле један велики и широк спектар представа.“

pred.1

Оно што је још као похвала упућено домаћинима Фестивала јесте чињеница да се једна овако велика и битна манифестација са успехом одржава у граду који није главни или један од великих градова земље, као што то обично бива. Сачувати квалитет и квантитет, у смислу представа и посећености публике, у „времену које је искочило из зглоба“ – што је и слоган под којим је овогодишњи Фестивал одржан, заиста је још једна врста уметности.

„Фестивал је свечаност – у пријеводу,овдје свечаност театра, и то је потврдила публика која је у свих седам дана, колико је трајао фестивал, пунила ово велико гледалиште; својим оценама је показала како им се те представе допадају… Ми негде, као жири, заправо се слажемо с њиховим оцјенама, и оно што је битно за рећи – не смемо заборавит да се театар ради због публике“, рекла је Жељка Турчиновић чланица Жирија.

„У име свих нас који смо такође пратили заједно са вама, ја бих да се захвалим публици, и свима онима који су помогли. Мислимо да је овај фестивал страшно важан у свему овоме на разним пољима и мислим да ви то добро осећате и уживали смо, надам се, као и ви, па се видимо догодине“, завршио је Бојан Јевтић, глумац и овогодишњи члан Жирија.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs