20.октобар je Мeђународни дан борбе против остеопорозе, болести која настаје смањењем густине костију и поремећајем коштане структуре, што за последицу има висок ризик oд честих микрофрактура, али и последичне преломе кости при веома малој трауми. Према најновијим истраживањима, број људи код којих је установљена остеопороза услед старења и утицаја разних фактора, међу којима значајно место заузима и начин живота, у наредних 50 година биће удвостручен.

Остеопороза је болест која подразумева смањење густине коштане масе које доводи до повећања ризика за настанак прелома костију. А за здравље костију најважније је да буду правилно формиране у детињству и младости, кажу лекари.

Остеопороза је “нема болест”, почиње подмукло, без симптома и најчешче се открива тек кад се деси прелом. Њој су склоније мршаве особе крхке грађе. Остеопороза може настати и као последица других обољења као што је поремећај рада штитне жлезде и паратиреоидне жлезде, после дуготрајне употребе кортикостероида, дуготрајних имобилишућих болести идруго. Примарна остеопороза се развија код жена када уђу у менопаузу. Сенилна остеопороза се јавља као последица старости после 75. године живота код жена и мушкараца.

„Да би се то превенивало, потребно је правилно се хранити и у детињству и у младости; уношење довољно калцијума, витамина Де, не много беланчевина,  све уравнотежено. И оно што је јако битно – физичка активност јер само она може спречити настанак болести“, каже др Ката Ковачић, специјалиста нуклеарне медицине СБ „Чигота“.

Оно што је битно рећи пацијентима код којих се утврди извесно смањење коштане густине, наглашава др Ковачић, јесте то да остеопороза може да се лечи. Прво се уводи  почетна терапија, а када дође до остеопорозе преписује се конкретна терапија јер постоје лекови, па је могуће бар зауставити тај процес. Провера густине костију врши се на апарату ДВА остеодемензитометру где се врши снимање врата, бутне кости и слабинског дела кичме. Тренутно стање костију пореди се са параметрима на табелама где су уписане вредности које одговарају одређеној старосној доби. Спрам добијених резултата одређује се и терапија, али од свега је најважнија физичка активност, наглашава др Ковачић.

Мирјана Ранковић Луковић