Од 21. до 24. новембра у хали 3 Београдског сајма одржава се 13. Сајам етно хране и пића под слоганом „Утемељење робне марке етно производа“.

Ово је регионална смотра прехрамбених производа намењених тржишту, припремљених по традиционалним рецептима, на традиционални начин. Реч је о националним специјалитетима, производима карактеристичним за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина.

Манифестација афирмише традиционалне производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који треба да постану и незаобилазни елемент туристичке понуде. Ради се о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује.

Своје представљање на сајму, 24. и 25. новембра имаће и млекара „Наша Златка“ у склопу пројекта прекограничне сарадње. Стална радна група за регионални рурални развој (СWГ) у Југоисточној Европи у оквиру Пројекта “Регионална сарадња и умрежавање у области пољопривреде, руралног и економског развоја прекограничних подручја” финансираног од стране Европске Уније подржава представљање 11 пољопривредних произвођача из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

На прошлогодишњем Сајму етно хране и пића наступило је 342 излагача у организацији Привредне коморе Србије, Задружног савеза Србије, Градске управе Београда, туристичких организација, удружења или самостално.

Међу награђенима били су и произвођачи са подручја општине Чајетина.

СЗТР ДИМЕС Златибор у категорији прерађевине од свињског месаза домаће чварке добила је признање за 1. класу производа, док је у категорији минералне воде диплому “Етно храна и пиће – робна марка из Србијеза константан квалитет  добила КРАЉЕВА ВОДА ДОО – Златибор за Краљеву воду.