Година 2017. остаће убележена као година у којој је Србија забележила највећи помак у трансплантацији органа. Србија тренутно има 4,2 донора на милион становника, док је прошле године било два донора на милион становника. Захваљујући даваоцима органа и њиховим породицама којих је у првих осам месеци ове године било тридесет, прилику за нов живот добило је 68 пацијената са листе чекања. Нажалост, то је и даље мање од 10 одсто оних који чекају нов орган, упозорава Хемофарм Фондација поводом обележавања 12. октобра, Европског дана донора.

„Наша кампања „Најважнији позив у животу“ у коју смо осим ресурса уложили и много емоција, дала је резултате који нам уливају наду да се свест људи о потреби повећања броја донора мења. Наставићемо да акцијама подсећамо грађане на овај важан чин хуманости, али очекујемо и да државни органи, у првом реду Скупштина Србије усвоји најављивани Нацрт закона о трансплантацији који је нада за око 1000 људи са листе чекања за трансплантацију“, рекла је Санда Савић, чланица УО Хемофарм Фондације.

Охрабрују подаци да је, према статистици Управе за биомедицину, од почетка године потписано око 160.000 донорских картица, што је Србију померило степеник више на мапи донорства. Број донора за 2017. годину до средине септембра је 29, дуплиран у односу на прошлу годину када је било 14 особа чије су породице дале сагласност за трансплантацију органа.

Извор: Недељник